Gewoon. Gigantisch. Gaaf.

Samen werken aan onbeperkt voetbalplezier.

Gewoon. Gigantisch. Gaaf.

7 december 2018 Uncategorized 0

Deze blog is geschreven door: Harold Weerkamp, Attack Voetbal & Evenementen. 

Harold Weerkamp, G-Kracht Voetbal League

Harold Weerkamp, mede-initiatiefnemer G-Kracht Voetbal League.

Voetbal. De belangrijkste bijzaak in het leven. Voetbal is liefhebberij. Een uitlaatklep. Voetbal is ergens bij horen. Nou ja, niet zomaar ergens bij horen: het is één van de grootste sporten van het land. Voetbal zit vol met rolmodellen. Vol met idolen. Het voetbal zit dan ook vol met jongens- en meisjesdromen. Voetbal = Gewoon. Gigantisch. Gaaf.

Passend voetbal
Maar hoe Gewoon is het om zelf onderdeel te zijn van dat spel. Je wilt misschien wel, maar word je geaccepteerd? Is er een plek? Passend voetbal, voetballen op jouw eigen niveau, bestaat allang. Al mijn jongens hebben in principe passend voetbal gespeeld. De één in de B1. De ander in de B6. Ik zag dat ze excelleerden in een team met een soort van gelijke bekwaamheid. En ik genoot daarvan. Maar ik besef mij dat het voor de technische commissies niet altijd éénvoudig was om de spelers op het juiste niveau in te delen. Soms lagen de ambitieuze, ietwat naïeve wensen van ouders dwars. Dan weer viel het niet mee om de diversiteit aan capaciteiten te doorgronden.

Fundament
Met G-voetbal is dat nog veel lastiger. Het volume aan spelers is kleiner, maar de diversiteit veel groter. Het is dus een complexe uitdaging om iedereen op het juiste niveau ingedeeld te krijgen. Het vraagt in ieder geval om veel investeringen in tijd en geld. Daar komt bij, weet ik uit ervaring, dat in het reguliere voetbal het kader van de club al vaak kennis en kunde tekort komt. Hoe moet dat dan in de G-sector, waar de begeleiding nog meer inzicht en intensiteit vraagt? Nog meer dan in het reguliere voetbal is er daarom een stevig fundament nodig.

Voetbalfan=klant
Het G-voetbal is geen speelbal. We hebben te maken met – ik zei het al eerder – jongens- en meisjesdromen. We moeten hun harten stelen, niet breken. Het is een serieuze zaak. In principe verkopen wij met z’n alleen een gelukkiger leven. Dat is waarom we dit doen. Laten we daarom alle belemmeringen wegnemen. Weg met al het eigen belang van de club. Weg met al die oude vetes en sentimenten tussen verenigingen. Ze staan het echte succes van het G-voetbal alleen maar in de weg. Als je echt trots wilt zijn, dan help je alle voetbalfans aan een plekje in het voetbal. Laten we het omarmen. Onszelf ontwikkelen. Samenwerken. Anderen ruimte geven en heel veel gunnen. Want als je er écht voor gaat is er maar één belang: dat van die grote voetbalfans, de klant van de G-voetbalclub. Jullie klanten.

Voorbeeldregio
Gigantisch. Laten we de lat gigantisch hoog leggen. En dit afspreken: we willen met het G-voetbal de meest vooruitstrevende regio van het land worden. Is dat geen fantastische ambitie? Regio Oost als het ultieme voorbeeld. De nationale trots. Niet omdat wij dat vinden, maar omdat er bij ons niemand buitenspel staat. Omdat onze spelers passend voetbal spelen. Passend worden benaderd en gekoesterd. Omdat we van ze houden en ze belangrijk vinden. Wij hebben het allerbeste voetbal aanbod. Waarom? Omdat onze spelers zelf zeggen dat ze de gelukkigste van de wereld zijn.

Aanpak
Gaaf idee van ons. Maar hoe gaat het werken? Iedere vooruitstrevende verandering begint met de eerste kleine stap. Zo simpel is het. Met de G-voetbal Meeting kwamen we bij elkaar. Ik weet zeker dat veel mensen elkaar nog niet kenden. En dat is toch een voorwaarde voor een relatie, die perspectief biedt op samenwerking op allerlei manieren. Vanuit ons project – geïnitieerd door Stichting Doelpunt en met de support van o.a. Menzis en FC Twente – willen we de ontmoeting stimuleren door bijvoorbeeld twee keer per jaar een G-voetbal Meeting te organiseren. Wij willen helpen het G-voetbal te promoten, door jaarlijks een grootse G-voetbal Dag te organiseren. Wij willen goede initiatieven in het G-voetbal een platform bieden, zodat ze nog beter gezien worden en er nog meer voetballers van hun aanbod kunnen profiteren. Daarnaast is het onze ambitie om de professionalisering aan te jagen, bijvoorbeeld door te helpen bij het formuleren en integreren van beleidsplannen en ondersteuning te bieden bij de ontwikkeling van het kader van de club. Maar onze ideeën, zijn ónze ideeën. Het moeten uw ideeën en wensen worden. Want u staat allemaal in de praktijk en kent deze als geen ander. Daarom zijn er bij de eerste G-voetbal Meeting antwoordformulieren ingevuld door de aanwezige clubs en werd het formele deel van deze dag afgesloten met een brainstorm. Het is een eerste, maar dus zeker geen laatste moment waarop wij notitie maken van de zaken die spelen. Om slagen te maken en potten te breken, is het van belang dat we een gezamenlijke agenda hebben. Dan worden we als regio Oost een serieuze gesprekspartner voor bijvoorbeeld de KNVB, provincie en gemeente. Samen staan we sterk.

G-Kracht Voetbal League
De bundeling van krachten daar draait het dus om. Op het veld en om het veld. Die verenigt ons. Maakt ons een team. En zorgt ervoor dat we stappen maken. Dat is dan ook waar wij met ons project – zeg maar Stichting Doelpunt 3.0 – voor staan: die bundeling van kracht. Wij noemen het: de G-kracht Voetbal League. Onder die naam verrichten wij in de toekomst ons belangrijke werk. Dat is dus geen alternatieve voetbalcompetitie, dat regelt de KNVB, waar we nu ook al met plezier mee samenwerken. Maar de G-kracht voetbal league is een platform. Een verbinder, een klankbord, een spreekbuis en een motivator. Het is een stevige, frisse wind met als doel om de G-voetbalzaken in deze regio flink aan te jagen.

Trots
De samenwerking binnen het G-Kracht Voetbal League platform moet natuurlijk ook zichtbaar worden. Gevangen worden in een beeld. Want ook daarmee stralen we power en éénheid uit. Dat beeld – ons merk – ziet u onder andere op deze website. Maar het kan straks ook als vignet op het shirt van iedere G-voetbalspeler komen te staan. En om ze extra trots te maken is ons vignet gecombineerd met het merk van één van onze grootste supporters: FC Twente. Want hoe gaaf moet het zijn om symbolisch onder de vleugels van een profclub te vallen?! Dat is toch een droom?

Ik durf wel één ding te voorspellen als ik in de toekomst kijk. G-voetbal spelen in de regio Oost is: Gewoon. Gigantisch. Gaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *